Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Rå vaniljglass

juli 27, 2010

Inledning

Nu är ju förvisso den stora tjusningen med rå kost den stora enkelheten. Att slippa ödsla tid på att processa maten, diska och städa. Icket desto mindre så kan det vara trevligt att göra något extra någon gång. I alla fall om man ska bjuda på middag. Det är inte alla som nöjer sig med maten som den är. Faktum är att nästan ingen nu levande människa nöjer sig med maten som den är. Det är här som recepten på råa maträtter kommer in i bilden. Hälsosam rå kost förklädd som tillagad mat. Först ut är rå vaniljglass.

Ingredienser för ca 1.2 liter vaniljglass

0.5 liter färsk opastöriserad mjölk
0.5 liter färsk opastöriserad tung grädde (denna grädde får man genom att vispa/kärna vanlig grädde halvvägs till smör. Fetthalten hamnar någonstans kring 50%).
4 råa äggulor
100 gram rå honung (tjock, opaq och helst grynig)
1 vaniljstång

Köksredskap

Stationär mixer
Glassmaskin (normalt en metallbunke med kylvätska inuti väggarna med en eldriven blandare i plast som monteras ovanpå)
Sked
Skål

Tillvägagångssätt

1. Förebered glassmaskinen genom att frysa in metallbunken i 24 timmar så att kylvätskan inuti väggarna fryser helt.
2. Häll mjölken och grädden i mixern. Mixa tills det blir fluffigt.
3. Rör ihop äggulor och honung med sked till en tjock, klibbig smet i en skål.
4. Skär upp vaniljstången och skrapa ur den svarta korniga innanmätet. Rör ned innanmätet i skålen med äggulor och honung. Rör om med sked tills vaniljklumparna löst upp sig till enskilda korn.
5. Tillsätt smeten av ägg, honung och vanilj till den fluffiga blandningen av mjölk och grädde som väntar i mixern. Mixa tills allt är sammanblandat.
6. Ta ut metallbunken ur frysen och montera blandaren på metallbunken. Sätt igång blandaren.
7. Häll glassfluffet från mixern ner i glassmaskinen och vänta tills blandaren inte längre förmår att blanda för då är glassen klar. Räkna med max 1 timme.
8. Ät glassen och njut. Gärna direkt ur metalbunken med glasskopa i plast. Annars serverad fint på silverfat.

Bilder

Nedan är en bild på glassmaskinen i full aktion:

Den färdiga glassen med hackade råa valnötter och råa kakaobönor strödda ovanpå:

Om man inte orkar med sista steget med glassmaskinen så kan man helt enkelt skippa det och bara äta blandningen som den är. Det är lika gott det. På bilden nedan med skivad banan, hackade råa valnötter, råa kakaobönor och lite rå honung till:

Med den här logiken så skulle man ju dock kunna skippa alla steg och bara äta ingredienserna rakt av. Det är så jag föredrar det. Men man får offra sig ibland.