Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Saker jag inte borde ha svalt: Del 1

april 24, 2010

Nu för tiden är jag en mycket klok och vis man men det har inte alltid förhållit sig på detta vis. Jag har gjort mycket dumt och ont i mina yngre dagar. Offret för dessa snedsteg har uteslutande varit mig själv i egen hög person. Jag har ätit och av det jag har ätit så har jag farit illa. Jag drar mig till minnes en särskild fadäs som begav sig för ca 6-7 år sedan.

Jag hade kontaktat självaste Henrik Eiselt och beställt en 20-kilossäck med vassleprotein – ett koncentrat direkt från Arla eller annat mejeri av tvivelaktig tadel och vandel. Ju mindre bearbetat, desto bättre, tänkte jag. När säcken anlände via expressbud så var jag inte sen med att ta mig ett smakprov. 1 dl pulver plus lite vatten i mixern. Djävulsbrygden var klar på några sekunder. Jag drack begärligt och smackade gott i min dårskap. Det smakade inte alls oangenämt och jag kände hur jag fylldes av styrka. Jag mixade ihop en till drink och rapade och drack. Mellan klunkarna så stämde jag upp till snapsvisesång:

När helan man tagit och halvan skall dricka,
det är som att kyssa en nymålad flicka.
Ju mera man tager, desto mer vill man ha.
En endaste sup den gör alls ingen gla’!

Tidigt nästa morgon satt jag likblek och våndades i badrummets flourescerande ljus. Min tarm den kramade och vred sig krampaktigt samtidigt som min nyvunna styrka rann ut ur mig med väldig fart. Jag tyckte mig höra en häxas kraxande sång där jag satt och plågades:

Vatten och pulver av ödlor och svamp, tar du för mycket så dör du i kramp,
Inälvorna skall lämna din sjukliga kropp, och efter döden så kommer du ej ditopp!

Jag trodde jag var i helvetet men ack vad jag bedrog mig. Detta var bara en blek förespegling av vad som komma skulle. Jag vädrade ut stormen och glömde snabbt bort de plågor som ansatt mig.

Ett par pulverfria dagar passerade utan att något nämnvärt inträffade. Magens funktion var återställd. Framåt kvällen på den tredje dagen så befann jag mig i ett nyktert och vetenskapligt främjande tillstånd. Jag tänkte jag att det kanske inte var pulvret som ställt till det. Jag kunde ju ha drabbats av matförgiftning eller obalans mellan kroppens fyra vätskor: gul galla, slem, svart galla och blod. Empiriska tester är vetenskapens grund, tänkte jag och skred till verket. Jag kände mig uppfylld av de gamla grekernas visdom och de alkemistiska läror som följt i deras kölvatten där jag stod och mixade pulver och vatten. Ack och ve. Jag fyllde bägaren. Ack och ve. Jag tömde bägaren. Inte alls dumt detta, tänke jag och strax därefter kröp jag till kojs. Mitt i natten vaknade jag av svåra kramper i mitt inre. Jag kröp ur bädden och hasade mig sakta mot månträdgårdens porlande vatten och obarmhärtiga ljus för botgörelse. Föga anade jag att detta bara var början på en lång tid av svåra prövningar.

Två månader senare så var jag bara en skugga av mitt forna jag. Livet rann kontinuerligt ut ur mig om både dagen och natten, som ett porlande missfärgat vatten. Pulvret hade jag inte rört sedan mitt vetenskapliga experiment men skadan var redan skedd. Om en läkekunnig man eller trollkunnig kvinna hade sett mig så hade han eller hon direkt kunnat fastställa att jag inte var vid sunda vätskor. Kanske hade han eller hon föreskrivit åderlåtning eller alternativt prygel för att driva ut demonerna ur kroppen. Eller rå mjölk. I min begynnande visdom så satsade jag på det sista alternativet och begav mig således ut till en bondgård i lånad bil för att köpa medicin. Efter månget trafikbrott och tack vare mina medtrafikanters uppmärksamhet så återvände jag helskinnad till min sjukbädd. Jag drack begärligt av den råa mjölken och tillfrisknade omedelbart. Säcken med proteinpulver skänkte jag bort. Gåvans mottagare drabbades av förstoppning istället för lösmage. Men så är djävulen: falsk, ond och inkonsekvent.

I denna berättelse så finns det en praktisk lärdom att ta till sig samt en logisk slutsats att beakta.

Lärdomen: Är man inte vid sunda vätskor så skall man dricka rå mjölk tills balansen är återställd.

Den logiska slutsatsen: Är man vid sunda vätskor så intar man inte proteinpulver.

« Previous post