Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Rått kött och kroppsbyggning

juni 25, 2010

Rått kött har utan tvivel varit en grundläggande komponent i människans och dess föregångares kost under miljontals år. Men hur är det med kroppsbyggning och rått kött?

Dagens doping, pulver, ris, kyckling och tonfiskdominerade kroppsbyggningskultur lämnar föga utrymme för rått kött och det är rent ut sagt ett fullkomligt främmande koncept för de allra flesta moderna människor, kroppsbyggare eller ej. Men det har inte alltid förhållit sig på detta vis. Rått kött var inte alls främmande för många av de tidiga utövarna av modern kroppskultur. Många klassiska strongmen såsom bröderna Saxon och Hermann Goerner inkorporerade rått kött i sin kost och många av de tidiga entusiasterna på Muscle Beach åt ett och annat mål rått kött, ofta i form av nymald köttfärs. Vad gäller rå mjölk så var det mer regel än undantag inom den tidiga kroppsbyggarkulturen och den ursprungliga milk-and-squats-rutinen var naturligtvis baserad på opastöriserad mjölk. Den enormt starke Paul Anderson var tex känd för att dricka kopiösa mängder rå mjölk i samband med sina träningspass.

Ätandet av rått kött och drickandet av opastöriserad mjölk utgjorde alltså signifikanta inslag i den tidiga kroppsbyggarkulturen men tappades bort någonstans på vägen till den plats kroppsbyggning befinner sig på idag. På sistone har dock rått kött och opastöriserad mjölk genomgått en mindre renässans inom kroppsbyggarkretsar, i alla fall i USA. Det är väl att bemärka inte många som hoppat på tåget men intresset och uppmärksamheten finns där. Och det är sannerligen på tiden. Modern kroppskultur startades av intelligenta och visionära människor med ett helhetsperspektiv på träning, kost, hälsa och livsstil. Människor som inte hade tillgång till doping och fåniga pulver utan som fokuserade på hård träning och naturlig kost. Tänkande människor för vilka hälsa och kroppsutveckling gick hand i hand. En ursprunglig livsstil som är så långt ifrån dagens dopingförstörda, förvirrade, ohälsosamma, ytliga, andefattiga och kärringaktiga kroppsbyggarkultur man kan komma.

Jag stötte nyligen på några intressanta intervjuer på detta tema på Superhumanradio. Personen som intervjuas är författaren och råköttentusiasten Randy Roach som har skrivit en mycket läsvärd bok vid namn ”Muscle Smoke and Mirrors” – en bok som alla kroppsbyggningsintresserade människor borde beställa hem och läsa. Det kan också vara av intresse att veta att volym 2 och 3 av boken är under utveckling.

Ett utdrag ur den eminenta boken kan läsas på westonaprice.org. Intervjuerna på Superhumanradio finns att tillgå här:

Show 434

Show 440

Tyvärr verkar inte show 420 på samma tema ligga uppe men de två ovanstående intervjuerna räcker gott och väl. Det är bara att slö dövörat till när de plågsamma reklaminslagen kommer.