Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt
Category: Maten

För konstens och kärlekens skull

juli 23, 2010

Häromdagen ställde jag till med ett rejält kalas i klassisk bemärkelse. Det rörde sig alltså om tillagad mat. Jag har inte kastat in handduken om ni tror det men låt mig först berätta om kalaset.

Kalasets centrala komponent utgjordes av ugnstekt fårben kryddat med vitlöksklyftor (inpressade i skåror i köttet), lite salt, svartpeppar och färsk rosmarin. Till detta potatis och pumpa som rostats under fårbenet i ugnen. Därtill ett kryddsmör bestående av rå benmärg, finhackad persilja och tomatjuice som mixats samman. Till maten dracks det rödvin; närmare bestämt ett Australiskt Shiraz Cabernet Sauvignon från 2008 vid namn Rosemount.

En närmare titt på fårbenet. Se hur skärt och fint det glittrar under den stekta ytan.

Till efterrätt blev det rå hemmagjord vaniljglass med hackade råa valnötter och kakaobönor.

Jag petade lite i potatisen och pumpan men åt desto mer av allt annat. Det var utsökt gott. Det här är grejer som skulle kosta en förmögenhet på restaurang. Särskilt efterrätten. Lyxigt, exklusivt, smakfullt och vackert. Det sägs att eget skryt luktar illa men mina kökskonster luktar och smakar allt annat än illa. Detta till trots så har jag inget som helst intresse av att syssla med tillagad mat annat än under kortlivad experimentform. Visst, det är gott och ser trevligt ut men det är ett förbannat slöseri med tid och det är verkligen till ingen nytta. Tvärtom så är det till harm och varnagel. Jag blir vansinnig av att stå där och påta och dona när jag vet hur korkat det egentligen är och diskandet är det värsta av allt. Fy för helvete. Det är evolutionen i sitt esse. En helt blind process med många idiotiska resultat. Det är viktigare för reproduktiv framgång att passa in och anamma godtyckliga kollektiva värden än att ta hand om sin kropp efter bästa förmåga. Sorgligt men sant.

Fest i Kapernaum

juli 5, 2010

Aussie Butcher i New Market har nyligen börjat vakuumförpacka sitt obskyra kött – lever, njurar, hjärta etc – istället för att frysa ned det och detta är till mycket stor glädje för mig. Äntligen får jag äta färsk lever och färska njurar. Jag som aldrig ätit färska njurar förr.

Häromdagen köpte jag på mig 6 kg ytterlår, 4 kg fårhjärta, 2 kg lammlever och 2 kg lammnjurar samt ett stort och präktigt märgben uppsågat i tre bitar. Jag surrade lite med slaktaren om kött, lammhjärnor och vakuumförpackning. En trevlig karl som kan sitt kött.

Nedan står bordet mitt dukat med kött av bästa slag:

Rå och färsk lammnjure var utsökt gott. Det slår faktiskt lever med hästlängder. Det är svårt att beskriva smaken i ord men mild och spännande på samma gång är den bästa sammanfattning jag kan ge.

Det enda smolket i glädjebägaren är att min flickvän med stor bestämdhet vägrar äta organ vare sig de är råa eller upphettade. Hennes mun blir till ett smalt streck och ögonen ter sig kalla och obevekliga i sin vägran var gång jag för det på tal. Jag har dock mina tricks och knep. Häromdagen slukade jag några lammhjärtan för att kort därefter tungkyssa min brud både länge och väl. Några gram fårhjärta fann nog sin väg ned till hennes matspjälkningsapparat. Hon visste vad jag ätit men så länge jag inte för det på tal och så länge hon inte måste utföra en handling så går det an. Jag känner mig lite som en fågelmamma. Ni kan dock vara lugna för att jag inte kommer att kräkas upp någon mat i hennes mun. Jag må vara egensinnig men jag är inte sjuk i huvudet.

Bizarr mat från världens alla hörn

juli 2, 2010

Jag sökte just på ”raw meat” på youtube och bland all bråte fann jag några träffande klipp från tv-serien ”Bizarre foods”.

Först ut är färskt blod i Tanzania:

Sedan råmande färskt kött i Etiopien:

Rätten går under namnen Tire Sega och Berendo i Etiopiens högland. Rättens rötter går tydligen att spåra tillbaka till 1000 efter Kristus när krigare i fält åt köttet rått för att inte röja sin position för fienden genom rök från matlagningseldar.

Nedan har vi råa krokodilägg i Australien:

Och slutligen jäst/torkat/ruttnat hajkött i Island:

Det känns tryggt att det fortfarande finns folk världen över som värdesätter mat som inte upphettats. Jag hoppas de blir fler men det hoppet har världen emot sig.