Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Ingen rök utan eld

januari 22, 2010

Jag tror nog de flesta fattat galoppen med maten men jag kör några inlägg till på temat för att gå full cirkel.

Den här dagen blev det – hör och häpna – kött igen!

mat-2010-01-22

Ugnen har länge stått svart och dyster men idag togs den i bruk. Jag stekte köttet några minuter i ugnen och kände mig nästan civiliserad för en stund. Luktade gott gjorde det också. Men allt har en baksida.

Kryddandet, stekandet och skärandet utgör en ritual genom vilken människan försöker distansera sig från djuren. Diskandet är verkligheten som avbryter drömmen. Först gör man sig själv till ett högre väsen genom brukandet av elden som titanen Prometheus en gång skänkte till människorna mot gudarnas vilja, sedan ställer man sig och sliter vid diskbänken som ett kedjat djur. Det går inte ihop. Aldrig mer. Att slippa diska är det allra bästa med att äta rått kött.

stekt-2010-01-22

Jag, mitt arma kräk, passade också på att koka lite buljong. Ett sista farväl till civilisationen.

buljong-2010-01-22

Som underhållning till maten tittade jag på en dokumentär om bland annat Hansastammen i norra Tanzania.

media-2010-01-22

Omgiven av all denna moderna teknologi försöker jag drömma mig bort till ett annat liv. Motsägelsefullt är vad det är. Frågan är ju om jag skulle palla med jägar och samlar-liv? Det kräver nog många års träning. Och vars skulle man hålla till? Afrika går ju bort för där är solen för stark. Det rimligaste alternativet måste ju vara att starta upp nån mindre bondgård för självförsörjning. Höns, mjölkkor, nötköttkreatur och grisar. Inom 5 år ska jag banne mig ha det ordnat!

« Previous post