Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

För konstens och kärlekens skull

juli 23, 2010

Häromdagen ställde jag till med ett rejält kalas i klassisk bemärkelse. Det rörde sig alltså om tillagad mat. Jag har inte kastat in handduken om ni tror det men låt mig först berätta om kalaset.

Kalasets centrala komponent utgjordes av ugnstekt fårben kryddat med vitlöksklyftor (inpressade i skåror i köttet), lite salt, svartpeppar och färsk rosmarin. Till detta potatis och pumpa som rostats under fårbenet i ugnen. Därtill ett kryddsmör bestående av rå benmärg, finhackad persilja och tomatjuice som mixats samman. Till maten dracks det rödvin; närmare bestämt ett Australiskt Shiraz Cabernet Sauvignon från 2008 vid namn Rosemount.

En närmare titt på fårbenet. Se hur skärt och fint det glittrar under den stekta ytan.

Till efterrätt blev det rå hemmagjord vaniljglass med hackade råa valnötter och kakaobönor.

Jag petade lite i potatisen och pumpan men åt desto mer av allt annat. Det var utsökt gott. Det här är grejer som skulle kosta en förmögenhet på restaurang. Särskilt efterrätten. Lyxigt, exklusivt, smakfullt och vackert. Det sägs att eget skryt luktar illa men mina kökskonster luktar och smakar allt annat än illa. Detta till trots så har jag inget som helst intresse av att syssla med tillagad mat annat än under kortlivad experimentform. Visst, det är gott och ser trevligt ut men det är ett förbannat slöseri med tid och det är verkligen till ingen nytta. Tvärtom så är det till harm och varnagel. Jag blir vansinnig av att stå där och påta och dona när jag vet hur korkat det egentligen är och diskandet är det värsta av allt. Fy för helvete. Det är evolutionen i sitt esse. En helt blind process med många idiotiska resultat. Det är viktigare för reproduktiv framgång att passa in och anamma godtyckliga kollektiva värden än att ta hand om sin kropp efter bästa förmåga. Sorgligt men sant.

Next post »