Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Fårskallens dag

januari 18, 2010

Så var det dags igen. Fårskalle, kalvlever, rumpstek, och märgben. Näringsbomber rakt ned i magen. På fårskallen äter jag ögonen, fettet bakom ögonen, hjärnan och tungan. Den var riktigt färsk och fräsch idag.

mat 2010-01-18

Uppäten mat 2010-01-18

Ray Mears Bush Craft fick tjäna som underhållning till festmåltiden. Karln kan ju onekligen sina knopar och knep men att han ska tillaga varenda liten köttbit han får tag i är irriterande. Vilket slöseri. Jag kan förstå att man tillagar för att köttet ska stå sig längre men att till och med slänga den färska levern på elden är rent ut sagt för jävligt dumt. Förstöra hälften av all näring i den bara för att.

Det skulle inte förvåna mig om Ray Mears är pyroman med tanke på hans besatthet vid eld. I ett avsnitt var han på strövtåg i Venezuelas regnskog tillsammans med några halvt moderniserade ”urinvånare”, och han var tvungen att lära dem hur man gör upp eld med primitiva verktyg för de klarade inte av det själva när de ställdes på prov (av Ray Mears). Det skulle ju också kunna tänkas vara så att eld inte är ett särskilt viktigt överlevnadsverktyg i regnskogen. Men nej, elden är A och O oavsett var man befinner sig på planeten; i alla fall om Ray Mears får bestämma själv. Förvisso nyttjade indianerna eld på eget bevåg, med hjälp av moderna elddon, men det säger ju mer om deras halvt moderniserade livsstil än om eldens betydelse för deras förfäder inom samma klimatzon.

Jag tror själv att eldens magiska/spirituella betydelse vida överskred dess praktiska betydelse för de tidiga människorna. Sedan allt eftersom människan började befolka mindre gästvänliga delar av planeten så fick elden en allt större praktisk betydelse, om inte annat som verktyg för att bearbeta naturliga material till mer ändamålsenliga produkter såsom vapen, kläder etc.

« Previous post