Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Fårhjärta och mjölk

april 27, 2010

Jag har nu ätit fårhjärta för första gången i mitt liv. Det var inte alls dumt. Som vanligt kött med ett svagt inslag av lever. Lite knastrigt på grund av kamrarna och venerna men inget som störde den kulinariska upplevelsen. Skapligt mycket fett var det också så att man blev mätt och belåten. Jag åt grishjärta en gång i Sverige för länge sedan och vad jag minns så var det ingen höjdare. Men så är det å andra sidan med det mesta köttet i Sverige. Fårhjärta var bra skit iaf. Billigt också för den delen. Får bara hoppas att jag inte får fårets krafter av att äta hjärtat för dem vill jag inte ha. Att äta gräs och bräka är så långt ifrån mina drömmars mål man kan komma. Nu är det bara njurar och testiklar som jag ännu inte ätit av det jag planerar att äta.

lammhjarta

Vidare måste jag revidera det jag skrivit om mjölkens jäsning en smula. Denna gång testade jag att hälla ned återstoden av föregående mjölkjäsning i den nyfyllda mjölkhinken. Resultatet blev en renare jäsning som var klar efter bara 36 timmar med ännu syrligare smak än sist. Kasseinet och vasslen höll sig samman ganska väl denna gång och jag är nog tätmjölken ordentligt på spåren nu. Nästa gång ska jag kicka igång en liten ”starter” på 0.5 liter dagen innan och tillsätta till den färska mjölken så snart den färska mjölken nått rumstemperatur vilket borde ta ca 6 timmar.

I vilket fall: så snart mjölken jäst till perfektion så är det läge att tappa över den i glasburkar och stoppa in i kylskåpet. Detta för att bevara den önsvärda smaken i mesta möjliga mån. Att låta jäsningen pågå längre är inte skadligt. Det är helt enkelt bara inte fullt lika gott.

tatmjolk