Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Dansar med kalvar och svin i bärskogen

september 15, 2010

På onsdagen den 1:a september anlände jag till min hemstad Umeå där jag fortfarande befinner mig. Det är en fruktansvärt ful stad rent arkitektoniskt och planmässigt. Utbudet av kött är också färfärligt dåligt och detta är anledningen till att jag en gång i tiden flyttade härifrån. Det finns dock en hel del fin natur att ge sig ut i. Synd bara att jag inte har jaktlicens. Annars skulle jag vara ute och fälla älg just nu. Jag skall dock höra mig för med några lokala jägare om det går bra att följa med på jakten och ta rätt på de obskyra bitarna från de fällda djuren.

Det första jag gjorde i Umeå var i alla fall att ge mig ut i bärskogen. Bärskogen var tyvärr ganska tom på bär. Jag fick ihop nån liter blåbär och lingon innan jag gav upp.

Åkerbär fanns det inga vilket är väldigt synd för detta är världens godaste bär och det växer bara i Finland och norra delarna av Skandinavien, Ryssland och Nordamerika. Så här skrev Carl von Linné om åkerbär i sin Flora Lapponica från 1737 (svensk översättning av T. M. Fries, 1905):

”Jag skulle vara otacksam mot denna gifmilda växt, hvilken genom sina bärs vinsmakande saft så många gånger vederkvickte mig, då jag nästan försmäktade af hunger och strapatser, om jag ej på densamma lemnade en fullständig beskrifvning…
…Burgna personer i Norrland låta af bären bereda sylt, gelé, saft m. m., som dels förbrukas af dem själfva, dels sändes till vänner i Stockholm såsom de läckraste och raraste delikatesser; och i sanning intaga dessa bär främsta rummet bland alla i Sverige vildt växande.”

Hjortron kanske det finns inåt landet men jag orkar inte ge mig av bara för att plocka bär. Det måste vara jakt på schemat för att det ska vara värt det.

Under den första dagen införskaffade jag även lite sidfläsk härstammande från Kåge gård, högrev från Hälsingestintan samt vakuumförpackad kalvlever från okänd ort.

Tidigare om åren har jag köpt griskött härstammande från en ekologisk gård i Lövsele utanför Skellefteå men ägaren har nyligen avvecklat produktionen. Det var helt enkelt inte lönsamt. Typiskt Sverige. Det är så satans mycket regleringar och mellanhänder att köttproducenten inte tjänar några pengar. Politiker talar mycket om levande landsbygd och vilka åtgärder som krävs men de är helt ute och cyklar. Det enda som skulle kunna göra landsbygden levande är total avreglering av livsmedelsproduktion och försäljning. Det är alltså avvecklandet av politiska åtgärder som är nyckeln. Håll tassarna borta. Låt folk sköta sig själva. I synnerhet bönder och deras potentiella kunder.

Jag har även hunnit med ett studiebesök hos en ekologisk mjölkbonde i västerbotten. Jag köpte på mig både vanlig opastöriserad mjölk och kolostrum eller råmjölk som bönderna kallar det.

Jag hade tänkt spara lite kolostrum så att min mor skulle kunna göra kalvdans men det var alldeles för gott för att sparas. Så fort det tinat (köpte det fryst) så drack jag begärligt upp hela flaskan. Gult, närande och smaskigt var det. Skulle vara intressant att dricka kolostrum spenvarmt och färskt direkt från kon men det blidde inte så denna gång. Jag har tyvärr inte ens druckit vanlig mjölk på detta vis. Men tids nog ska det ske. Jag har siktat in mig på att starta bondgård i Nya Zealand inom ett par år från det att jag fått mitt visum.

Jag var för övrigt inte den enda som var på studiebesök på bondgården och under resans gång hamnade jag i livlig diskussion med övriga resenärer om min kosthållning. En gammal dam som jobbat i 8 år på neurologen varnade för lammhjärna. Man kunde tydligen få Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Hon hade hört av någon läkare som läst mycket om CJD. Det var tydligen både en och annan i Umeåtrakten som drabbats av den sjukdomen. Att ingen av dem ätit lammhjärna lät hon sig inte hindras av. Hennes snack var givetvis fullkomligt nonsens. Jag ska äta lammhjärna tills jag stupar av hjärtstillestånd och mina söner skall följa i mina fotspår! De skall svära att viga sina liv åt att bekämpa regleringar, beskattningar, myter och osanningar.

« Previous post