Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Dagens fångst

september 27, 2010

Eftersom det är stört omöjligt att få tag i hjärna här i Sverige så har jag tvingats vända mig till havet för att tillgodose mitt behov av EPA och DHA. Idag inhandlade jag lite makrill från nordatlanten, hängmörad ryggbiff från Gubböle, högrev från Hälsingestintan och vakuumförpackad kalvlever från okänd ort.

Fettranden från ryggbiffen var delikat men köttet som sådant kunde jag inte bry mig mindre om. Bortsett från fettet så är det inte mycket bevänt med ryggbiff. En tam, tråkig och smaklös köttbit som känns som ett kletig deg i munnen. Men nog om köttet, det intressanta för dagen var makrillen. Jag hade nämligen fram tills idag aldrig ätit rå makrill och knappt ens tillagad för den delen. Men nu är det gjort.

Jag inledde med att tappert försök att äta fisken som den var med fjäll och allt. Det försöket blev inte långlivat. Fenorna och köttet nära fenorna smakade rent ut sagt för jävligt. Bittert och beskt. Det kanske även hade något att göra med att jag bet rakt in i inälvorna i fiskens buk. Jag övergav försöket och gav mig istället på huvudet vilket var betydligt mer lyckat. Ögonen smakade förträffligt och efter lite bitande, petande och pillande så fann jag åt den lilla fiskhjärnan som även den slank ner i magens djup. Slurp sa det.

Man kan knappt tro det men någonstans inne i makrillens huvud så fanns det en gång en hjärna.

Därnäst tog jag hjälp av kniv och skärbräda för att skära upp buken och plocka ut inälvorna. Kvar blev köttet och alla fiskbenen. Jag gjorde processen kort med såväl kött som ben. Krunch, krunch, slask, slask och gulp. Köttet som låg närmast buken mot fjällen till lämnade jag dock då det smakade alldeles för bittert.

Fiskrensning bredvid datorn. Jag ber om ursäkt för röran. Jag bor mitt i en byggarbetsplats för närvarande. Nedan ser ni allt som blev kvar.

Allt som allt är jag ändå ganska nöjd med fisken. Jag fick vad jag var ute efter. Det går förvisso inte att jämföra med lammhjärna men har man inte bröd så får man ta limpa.

« Previous post