Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Varför äta rått kött?

mars 1, 2011

Det finns säkert många som är nyfikna på varför jag fattat beslutet att äta rått kött. Kanske funderar somliga på att själva bita i det råa köttet. I ärlighetens namn så måste jag säga att denna kost ej är för alla. Man måste man ha väldigt stark motivation för att klara av att sköta kosten och en motivation av sådan klass bottnar självklart alltid i någon form av underliggande hälsoproblem.

I mitt fall så var det delvis nyfikenhet som fick mig att börja då jag testat alla möjliga kosthållningar tidigare men jag skall inte stryka under stol med att jag hade och har fortfarande vissa hälsoproblem. Jag har sedan ungdomens dagar haft psoriasis i hårbottnen, ständiga hals och bihåleinflammationer, väldigt lätt för att få acne, en känslig mage och därtill extremt svårt för att slappna av. Jag är en skör liten varelse och det krävs inte mycket stress för att tippa mig över kanten. Anledningen till att jag inte pallar med vanlig mat särskilt bra är antagligen för att jag är så dålig på att slappna av. Jag kan inte ge min kropp den vila den behöver för att hantera en stressande kost. En mindre påfrestande kost blir alltså det naturliga valet.

Min långa resa mot vad som fungerar har även den varit fylld av snedsteg. Jag överdriver allt, dåliga såväl som bra saker, och drar dem till sin spets. Överdrivet ätande av fiberrik mat, överdrivet stillasittande framför datorn, överdrivet konsumerande av frukt, fruktjuice och honung – gärna i kombination med högfettkost – osv. Självklart har min kropp tagit stryk av dessa dårskaper. Tex så har datorsittandet – 16 timmar om dygnet framför en laptop i flera års tid – skänkt mig elallergi eller så kallad screen dermatitis. Och fruktosätandet i kombination med allt mättat fett har antagligen sabbat min insulinkänslighet och glukostolerans en hel del.

Lyckligtvis så har alla dessa misstag har gjort mig väldigt vis. Nu vet jag vad som fungerar för mig och vad jag ska låta bli och det är ju till stor nytta och glädje för er andra. Jag kommer att följa upp denna lilla bekännelse med en artikelserie där jag beskriver mer specifikt hur ”den mindre påfrestande kosten” bör se ut.

Sammanfattningsvis så syftar alltså kosthållningen till att minska stressen som kroppen utsätts för. Den är främst intressant för dem som har problem med hy, matspjälkningsapparat och immunförsvar. Rått kött och atletisk prestanda är inte något jag själv har utforskat särskilt noga men jag tror inte man ska dra på särskilt höga växlar här. Om kosten håller en frisk så är det ju självklart till hjälp i ens träning men så mycket mer tror jag inte det är med saken.

Avslutningsvis så vill jag i sann självförhärligande anda poängtera att kosten bara är en bit bland många i välmåendets stora pussel. Styrketräning, konditionsträning, regelbundna tider, sol och frisk luft, självförverkligande jobb, stimulerande fritid, kärlek, kamratskap, avslappning och god sömn är minst lika viktiga och jag jobbar själv på att få dessa bitar på plats.

« Previous post