Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Högt kött

juni 7, 2010

Det finns åldrat kött och så finns det högt kött eller ”high meat”. Åldrat kött syftar vanligen på kött från slaktkroppar som mörats under kalla kontrollerade former i flera veckors tid och som därefter fått den skämda ytan bortputsad. Högt kött är kött i mindre bitar som åldrats under väldigt lång tid och som man sedan äter som det är utan att putsa bort något. Det ska tydligen lukta vedervärdigt men göra susen för kroppen. Jag är ännu något skeptisk till högt kött men det borde ju inte vara särskilt främmande eller motbjudande för folk som älskar surströmming.

Ursprunget till den moderna ”populariserade” varianten av högt kött står att finns hos bland annat inuiterna. De begravde – och begraver kanske fortfarande – köttet/fisken i kall jord för långtidsjäsning. Traditionen finns även på Island med kött/späck från val och haj och i Sverige har vi ju surströmming. Låt oss inte heller glömma bort kinesernas 100-åriga ägg. Notera även att man uppe i Tibet stoppar köttet i en fårmage för jäsning och att man på Tahiti jäser hajlever i hajmagen.

Traditionen att begrava och jäsa köttet är rimligen något människan kopierat från vargen/hunden. Enzymerna och mikroberna får jobba på köttet och benen där nere i jorden och resultatet blir ett mycket biotillgängligt stycke förspjälkad föda med helande bakterier på köpet. Jag kommer definitivt att prova högt kött någon gång men den tiden är inte kommen än. Och hur det kommer att gå är en annan visa. Surströmming har jag i alla fall aldrig pallat med och det torde ju ändå vara lindrigt i jämförelse då det innehåller så mycket smakförhöjande tillsatser.

I vilket fall så hittade jag ett inslag på Youtube från det amerikanska tv-programmet ”Ripleys: Believe it or not” där några entusiaster kalasar på high meat:

Faktum är att värden för festen, Aajonus Vonderplanitz, är den person som inspirerade mig till att börja äta rått kött. Han har skrivit två läsvärda böcker som jag läste för x antal år sedan:

We want to live
The recipe for living without disease

Allt han skriver är inte helt vetenskapligt redligt men det är icke desto mindre mycket intressant och ögonöppnande.

« Previous post