Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

De bästa styckdelarna på nöt

januari 28, 2010

De möraste bitarna på djuret anses vara de bästa och finaste. Oxfile, entrecôte och ryggbiff är de bitar som folk gapar efter. Men det är en preferens som inte har att göra i det råa köttets värld.

De hårdare och segare bitarna gör sig betydligt bättre än de möra i rått skick. Det är de muskler som jobbar hårdast på djuret, alltså de som ingår i ländstycke (5 på bilden) och halsstycke (1 på bilden), som är intressantast för en slukare av rått kött. Dessa stycken har en syrligare och friskare smak och är mer packade med näring. De utmärks av kraftiga och tydliga muskelfibrer. Att de är svårtuggade kvittar för rått kött ska inte finfördelas i munnen. I munnen känner man smaken och täcker köttet med saliv. Magen sköter resten.

Min personliga favorit ingår i ländstycket och kallas rullen. Även känt som rumpstek. Enligt äventyraren Helge Ingstad så var högrev den mest uppskattade biten bland inlandseskimåerna i Alaska. Båda bitarna är utmärkta på bilden nedan.

styckdelar-not

Trots att vissa bitar är bättre än andra så är alla styckdelar på djuret fullt ätliga i rått skick. Möjligen att bringa är i segaste laget. Det kan också vara intressant att veta att köttet är som bäst vad avser mörhet och smak innan rigor mortis har inträffat; dvs inom 12 timmar efter slakt. Tyvärr är det svårt att få tag i så färskt kött om man inte jagar eller har egna djur.