Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Europa koloniserades utan eld

juni 26, 2011

Wil Roebroeks och Paola Villa har i sin artikel ”On the earliest evidence for habitual use of fire in Europe” – publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences i år – granskat de arkeologiska bevisen för kontrollerat brukande av eld i Europa fram till för 130K år sedan 1. Europa, inlusive dess norra delar, befolkades av Homo Erectus redan för över en miljon år sedan men bevisen för kontrollerat brukande av eld lyser med sin frånvaro ända fram tills för någon gång mellan 300K-400K år sedan. Hur bar dessa eldbefriade själar sig åt? Författarna spekulerar inte så mycket i detta men min kvalificerade gissning är att de åt en väldig massa rått kött, svepte in sig i djurhudar och odlade kroppshår.

Neandertalarna, som delar många anatomiska drag med tidigare Homo Erectus i Europa och därför antagligen är deras ättlingar, var den första hominiden att systematiskt bruka eld i Europa. Faktum är att de brukade eld i samma utsträckning som anatomiskt moderna människor under yngre stenåldern. Wil och palola spekulerar i att elden möjliggjorde tillverkning av mer avancerade verktyg och på denna punkt är vi rörande överens.

Att neandertalarna i Europa tillagade en del kött medelst eld finns det belägg för men det är även etablerat att de åt rått kött. Vid den spanska utgrävningsplatsen El Salt, som nyttjades av Neandertalare för minst 60K år sedan, finns det bevis för att de stekte djur som getter och rådjur, och man har även funnit spår av vegetabiliskt fett som undergått värmebehandling och brända fiskben. Detta är dock en mycket modern plats och bevisen säger mer om kostens bredd än något annat.

Den betydligt äldre platsen Bolomor Cave i Spanien har fler berättelser i lager. För cirka 155K år sedan så tog några hominider med sig 8 stycken, förmodligen redan avlivade, ankor in i grottan, plockade fjädarna av dem, skar upp dem, åt några råa och stekte några2. För cirka 120K år sedan, på samma plats, så inmundigades det råa sköldpaddor men det finns även tecken på att vissa av sköldpaddorna stekts 3.

Så vad betyder dessa berättelser? De visar framför allt på kostens bredd men vad betyder mixen mellan tillagat och rått kött? Det är uppenbart. Man åt så mycket man kunde av sina färska bytesdjur i rått skick och tillagade resten för att det skulle hålla sig ett tag. Redan på stenåldern hade man uppfattningen att stinkande as inte är tjänliga som människoföda. Elden var alltså ett händigt konserveringsmedel inom ramarna för köttätande. Alternativt så var det frågan om offer till gudarna. Detta förfarande var ju vanligt så sent som under biblisk tid där fårfett och fan och hans moster slängdes på elden.

Visst finns det äldre platser med bevis för kontrollerat brukande av eld såsom Gesher Benot Ya’aqov i Israel med 800K år gamla bevis men det systematiska kontinuerliga bruket lyser med sin frånvaro sett över längre tid och över fler platser. Elden uppfanns antagligen oberoende på många olika platser och i många olika tidsåldrar men den spelade uppenbarligen inte en viktig roll i den arkaiska människans liv och den definerade inte koloniseringen av världen.

Avslutningsvis så har jag inte mycket till övers för Richard Wrangham’s bok Catching Fire där hypotesen är att elden, eller mer specifikt matlagningen, gjorde oss till människor. Jag ser nämligen bara djur omkring mig vart jag än tittar. Djur som är lämpliga att äta och djur som ej är lämpliga att äta.

Referenser

1. Roebroeks, W., & Villa P. On the earliest evidence for habitual use of fire in Europe. Proceedings of the National Academy of Sciences 2011.
2. Blasco R, Fernández Peris J. 2009. Middle Pleistocene bird consumption at Level XI of Bolomor Cave (Valencia, Spain). J Archaeol Sci 36:2213-2223. doi:10.1016/j.jas.2009.06.006.
3. Blasco R. 2008. Human consumption of tortoises at Level IV of Bolomor Cave (Valencia, Spain). J Archaeol Sci 2839-2848. doi:10.1016/j.jas.2008.05.013.

« Previous post