Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

En politiskt korrekt stenålderskost är biologiskt inkorrekt

juli 13, 2010

När en socialt välanpassad och därmed ignorant person tar ordet ”stenålderskost” i sin mun så syftar denne på en kost där basen utgörs av nötter, frön, ägg, svamp, rotfrukter/rovor samt grönsaker, frukter, bär och honung i alla färger och former medan toppen utgörs av fet fisk och magert kött. Det är underförstått att samtliga komponenter i kosten kombineras i en och samma måltid eller att de i alla fall inmundigas under en och samma dag. De som talar sig varma om stenålderskost i denna bemärkelse kan aldrig någonsin ha provat på att äta på det viset. Det ställer nämligen till med ett rent helvete i kroppen.

Att inhämta signifikanta mängder energi från nötter, frön, svamp, kommersiell honung, frukt, bär, och grönsaker är extremt hälsovådligt för en människa. Det blir bara uppsvälld mage, problematisk avföring och illamående av alltihopa hur man än kombinerar och planerar. Hälften av nötterna och fröna passerar systemet ospjälkade och fibermängden i frukt, bär och grönsaker tvingar fram frekventa och svidande toalettbesök. Rått kött och fett från djur å andra sidan, är det absolut snällaste man kan stoppa i magen och det enda man kan vräka i sig av utan att matspjälkningsproblem och illamående uppstår.

Tror man att det är naturligt och hälsosamt för människan att skita ofta, mycket och ospjälkat – gärna under svåra plågor – så är en politiskt korrekt stenålderskost det korrekta valet. Tror man däremot att det är naturligt och hälsosamt att skita ut en oansenlig klump under odramatiska former kanske en gång varannan dag så är rått kött och rått fett precis vad man borde prova på. Som bonus så driver det också ut all överflödig vätska som kroppen tenderar att hålla under huden på en mer varierad kost vilket ger ett slimmat och vältränat intryck. Uppsvälld med orolig mage eller slimmad med välmående mage. Det är ett svårt val som de flesta abstraherar bort genom att inte testa sina vaga uppfattningar om kost mot verkligheten.

En ytterligare fördel är att man inte behöver dricka särskilt mycket när man äter rått kött och rått fett utan salt och kryddor vilket resulterar i max 3 pissningar om dagen. Jag har noterat att vanligt folk på vanlig kost tenderar att springa på toaletten titt som tätt vilket är fullkomligt absurt. Tror man att det är hälsosamt att dricka och tömma blåsen stup i kvarten så är man helt enkelt inte vid sunda vätskor.

Hur som helst så tror jag inte att nötter, frukter, bär, ägg, grönsaker, honung, svamp, rovor etc nödvändigtvis är hälosvådliga men det är fullkomligt hälsovådligt att låta dem utgöra basen i kosten och det är fullkomligt vansinnigt att likställa alla nötter med varandra och alla frukter och grönsaker med varandra såsom är kutym i detta sammanhang. Ska man äta mat av denna typ så är kvalitén och mängden av högsta betydelse. Att det ska vara organiskt framställt och oprocessat är självklart: osaltade färska valnötter i skalet direkt från trädet, färska vilda bär, färsk honung från bin som inte är sönderavlade, dagsfärska ägg som smakar sött och frukter som inte fräter sönder munnen och river och sliter i tarmväggarna. Och de ska självklart inte kombineras i samma måltid.

Häromdagen besökte jag en organisk butik i Grey Lynn vid namn Harvest Wholefoods och där köpte jag på mig råa valnötter, rå honung, ägg, avokado, bananer och råa mandlar. Valnötterna, äggen och honungen var producerade på Nya Zealand.

Valnötterna och mandlarna utmärkte sig från de man vanligen köper i butik genom att smaka milt, angenämt och färskt istället för bittert, härsket och gammalt. De råa äggen var färska och smakade sött och milt istället för ammoniakartat, unket och kväljande såsom ägg alltid gör när de inte är helt färska. Honungen var den godaste och smakrikaste jag någonsin testat. Det kan vara intressant att veta att rå honung kännetecknas av att den är opaq och tjock istället för genomskinlig och tunn. Den tenderar också att vara grynig/kornig istället för slät men det kan skilja sig en del beroende på floran som bina nyttjat, färskheten samt temperaturen i framställningsmiljön och förvaringsmiljön.

Jag åt av dessa kvalitetslivsmedel med stor återhållsamhet och försiktighet utan att kombinera dem i samma måltid. Trots detta så blev det lite magproblem nästa dag. Så mitt tips för dagen är att ta det lugnt med allt annat än köttet och det tillhörande fettet. Men det kommer nog inte som någon överaskning för dem som följt bloggen ett tag.

« Previous post