Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

De första jordbrukarna valde ett slitsammare liv

mars 12, 2011

En ny studie av ekonomiprofessorn Sam Bowles vid Santa Fee Institute i New Mexico föreslår att jordbruksrevolutionen som ägde rum för cirka 12000 år sedan var ett kliv tillbaka rent teknologiskt.

Den traditionella synen att människan gav upp jagandet och samlandet av den enkla anledningen att jordbruket var ett enklare sätt att leva på är vetenskapligt oredlig. I den traditionella ekonomiska utvecklingsmodellen så har brukandet av jorden och vallandet av djur antagits ge högre produktivitet än samlande och jagande. Genom nyttjande av arkeologiska bevis och data om jägar/samlar-teknologi och primitivt jordbruk så har dock Sam Bowles anlänt till helt andra resultat. Enligt hans siffror så var jagande och samlande 50% mer produktivt än det tidiga jordbruket sett till investerad tid och möda. Benfynd omnämnda i andra studier tyder även dem på att de tidiga jordbrukarna var kortare till växten och sjukligare än de samtida och tidigare jägare och samlare som rört sig i området1.

Anledningen till att jordbruket tog över var rimligen på grund av dess sociala, militära och demografiska fördelar. Ett bofast leverne gjorde det möjligt att ha fler barn då de inte längre behövde transporteras land och rike runt. Med det bofasta levernet kom också ägande, rikedom, fattigdom och ett resulterande behov av högre organisationsnivå för att försvara resurserna. Självklart trängdes nomadiska och löst sammansatta grupper undan eller absorberades i mötet med större och mer organiserade bofasta grupper.

Sam Bowles studie kommer att publiceras i nästa utgåva av Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Referens

1. Angel, Lawrence J. (1984) ”Health as a crucial factor in the changes from hunting to developed farming in the eastern Mediterranean. In Cohen, Mark N.; Armelagos, George J. (eds.) (1984) Paleopathology at the Origins of Agriculture (proceedings of a conference held in 1982). Orlando: Academic Press. (pp. 51-73).