Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt

Varför smakar blodet som tranbärsjuice?

juni 9, 2010

Avsändare: xxxxxxx@gmail.com
Datum: Tisdag, 8 juni, 2010 00:57 AM (GMT +12)

Hej!

Jättekul att du kommit igång och skriver riktigt ofta numera. Jag läser din blogg med beundran både inför dina eskapader och ditt språk!
Har en undran som jag tror du har erfarenhet av. Tack för att du tar dig tid att svara.

Jag hade ryggbiffar i frysen som lämnade rejäla pölar med blod i påsen efter upptining. Efter att jag druckit upp det kunde jag konstatera att det inte alls smakade blod, inte med den där starka järnsmaken och det var mer lättflytande och ljust. Jag tyckte nästan det påminde tranbärsjuice.

Hur kan det komma sig? Vad har hänt under upptiningen? Är det några av blodets kvaliteter som förstörts? Är allt fruset blod såhär tunnt och fritt från framträdande järnsmak? Eller är det bara mina smaklökar som förvrängts så pass efter nära 100%-ig karnivorisk kosthållning den senaste tiden?

Om fruset nötblod på ica smakar såhär så blir det det jag har i tillbringaren på picnicen i sommar.

mvh
Yngwie


Avsändare: arvid@proteinsyntes.se
Datum: Tisdag, 8 juni, 2010 12:09 PM (GMT +12)

Hej Yngwie,

Kul att du hänger med på resan.

Blod förfaller väldigt snabbt och därför är slaktkroppen normalt helt tappad på blod innan styckning så det du stött på i påsen är inte blod per se. Det är köttsaft som läckt ut ur muskelcellerna. Den är väldigt näringsrik, smaklig och syrlig. I ett tidigare inlägg ”Kött från Nya Zealands slätter” så finns det en bild på ett glas fyllt av just denna saft.

Köttsaften är strukturellt väldigt lik blod men den är rent tekniskt inte blod. Det korrekta namnet på köttsaften är sarkoplasma, vilket är en typ av cytoplasma som är en naturlig del av varje cell. Den innehåller en stor portion av allt som är nyttigt i kött. Myoglobin, hemoglobin, järn, koppar, selen, natrium, kalcium, vattenlösliga vitaminer och glykogen. Sarkoplasman håller sig bättre än blod på grund av det låga PH som uppstår i muskeln under rigor mortis. Under rigor mortis, muskelsammandragningen som sker efter dödens inträffande, så byggs det upp höga nivåer av laktat i musklerna och detta ger köttsaften ett visst skydd mot bakteriell tillväxt.

Den bästa och mesta köttsaften hittar man i de stora vakuumförpackade köttbitarna. Tex de hela nötrumpor som jag själv är så förtjust i.

Mvh,
Arvid Eriksson


Avsändare: xxxxxxx@gmail.com
Datum: Onsdag, 9 juni, 2010 6:30 AM (GMT +12)

Tack för förklaringen. Köpte en vakuumförpackad stek, hoppas jag lyckas få ut ett fullt glas med köttsaft.

Lev väl!
mvh
Yngwie

« Previous post