Bygga Muskler Gå ner i vikt Gå upp i vikt
Category: Emails

Rått kött

maj 15, 2012

Från Benjamin

Hej!
Vill börja med att tacka för en mycket bra blogg, den har inspirerat mig att ta klivet till råa animaler. Dessvärre funkar det inte helt bra, jag har nämligen väldigt svårt att få i mig det råa köttet och undrar om detta bara är ett omställningbesvär eller om jag dessvärre har degenererats till en lägre stående primat som ej tål rått kött? Jag har lyckats slängt i mig ca 10-20 kilo rått kött (mest högrev), dessutom ett halvt kilo ungnötlever och en rejäl mängd råa ägg. Tidigare har jag ätit en stenålderskost på tillagad mat. Jag har ett normalt procent kroppsfett och en relativt vältränad.

Jag brukar äta tre mål om dagen, börjar morgonen med 3 råa ägg. Vid lunch blir det rått kött och jag får en värmande känsla i magen. Nu kan jag börja känna ett visst illamående. Senare vid middagen kan det vara riktigt svårt att få i mig köttet. Detta leder till att jag brukar skära köttet i små bitar och medans jag håller för näsan sväljer jag ner köttet. Detta känns inte helt rätt.

Jag har annars inget problem annars att dra i mig stora mängder tillagat fett kött.

Vad kan detta bero på? Är köttet för dålig kvalitet? Jag har ätit ekologiskt kött också utan att känna någon skillnad. Alltid är det svenskt färskt kött, oftast då Scans, p.g.a studier kan jag ej köpa det mera exclusivare kött jämt.

Tack på förhand!

Hej Benjamin,

Kul att du gillar bloggen och att du vågar prova på rått kött.

Mitt tips är att du skippar både frukost och ägg. Satsa istället på en lätt lunch och en stor middag bestående av rått nötkött eller rått lammkött. Det räcker att äta lever en gång i veckan. Det är även viktigt att köttet är i gott skick. Ekologiskt säger inte så mycket om köttets kvalité. Det gäller att hitta rätt uppfödare. Helst lokal men det beror ju litegrann på vars man bor. Välj helst vakuumförpackat kött. Annars kött förpackat i butik samma dag som inköpsdagen. Köp aldrig konsumentförpackat kött (High Oxygen Map). High Oxygen Map utmärks av en djup förpackning med en hård spänd plastyta över.

High Oxygen Map

High Oxygen Map

Du bör även se över fettet. Det är viktigt att få i sig oljigt mjukt fett, tex märg från smalbenen eller fettranden från ryggbiff eller fläskkotlett. Hårt och torrt fett skapar inget större välmående.

Var inte heller rädd för att testa griskött. Om det är färskt och från en bra uppfödare så kan det vara att föredra framför nötkött av tvivelaktig kvalitet.

Mvh,
Arvid

Tja guru

februari 25, 2011

Avsändare: xxx@gmail.com
Datum: 20 Jan 2011

Tjennare.
Trevligt att se att det finns andra helt vansinniga människor som inspirerar mig.
Hittade din sida idag och blev väldigt intresserad.
Har länge varit inne på att äta endast animaliskt + fett.
Och det funkade hur bra som helst tills julen kom.

Men är nu i farten att starta upp igen.
Skulle gärna vilja inta mera rå föda.
Dels för att det är enkelt dels för att jag tror att det är hälsosamt.

Rå mansbiff är jag redan bekant med.
Men det måste ju finnas annat man kan äta.

Man måste väll vara försiktig? det är väll inte allt kött man kan (Bör) äta rått?

Ha det bäst.
Du inspirerar mig.


Avsändare: arvid@proteinsyntes.se
Datum: 25 Feb 2011

Ber om ursäkt för dröjsmålet. Jag får många frågor om hur man mer specifikt skall äta och vad man bör tänka på. Jag kommer därför att skriva några artiklar om detta inom kort. Håll ögonen öppna.

Mvh,
Arvid

Om proteinsyntes

december 2, 2010

Skrivet av Tim Båtsman Oktober 17 6:42

Roligt att du är uppväxt i Umeå. Medan jag läste din blogg trodde jag du kom söderifrån. Bor du på NZ nu eller? Är det en bra boplats för någon med din kost? Så allt ditt energi intag utgörs av animaliskt fett?

Jag har just läst om Ori Hofmekler’s ”warrior diet” och han argumenterar att vi ska inta majoriteten av vår föda kväll och natt eftersom att människan anpassats till att äta kväll och natt. Detta innebär ett väldigt begränsat födo intag under dagen och frosseri på kvällen (starving/overeating). Några synpunkter om detta? Hur ofta måste du själv, som vad jag förstår intar rätt många kalorier i en måltid, äta?

Jag ställde ytterligare några frågor, som kommentarer, på bloggen. Du får gärna svara på dem.

Burit på mjölkkanna, ätit rå benmärg, köpt 20kg vassle av Henrik Eiselt jo jag har hunnit göra en liten del av det ddu gör iaf :P. Har du testat mixa benmärg med mjölk för att lättare få i sig det? Det är ju kraftigt som fan.

Du köper alltså kött på en vanlig affär? Det finns inget slakteri här i skellefteå och jag har inte hunnit besöka några boskapsägare än. I och för sig är hela min släkt och många vänner jägare så jag borde kanske besöka dem nu i jakttider.

Du pratat om att bloggen även ska ta upp din träning, hur går det med det?

Har du känt av några märkvärda positiva kognitiva och/eller fysiska förändringar tack vare din diet?


Skrivet av Arvid Eriksson Oktober 26 22:46

Ber om ursäkt för dröjsmålet, har haft datorhaveri med mera. Jag har besvarat flertalet frågor du ställde på bloggen. Ska lägga till ditt inlägg här i min ”email-kategori” på bloggen och besvara det där.


Skrivet av Tim Båtsman Oktober 27 12:51

Ja det kan du göra.

Sedan kommer jag kanske ha några kortare frågor lite nu och då. Sedan jag skickade meddelandet har jag hunnit äta 800 gram fransyska och cykla 3 mil för att träffa min nya mjölkbonde. Tänker börja experimentera med fermentering av baljväxter, sädesslag och nötter eftersom att jag inte riktigt har resurser för att gå 100% animaliskt. Jag tänker sno det bästa från båda världarna, jag finner t.ex. grönsaker opraktiska p.g.a. fiberinnehåll, men löser detta med en råsaftscentrifug.


Skrivet av Arvid Eriksson December 02 15:07

Jag hänger i Nya Zealand men har ännu inte något permanent visum. Ämnar ordna det.

Nya Zealand är perfekt för någon med denna kost eftersom köttet är gräsmatat, färskt och billigt. Mjölken är också bra av samma anledning om man nu orkar ta sig ut till mjölkbonden. Måste fixa bil snarast.

Jag inhämtar en stor del av min energi från rått animaliskt fett. Säkert 60-70%. Jag räknar dock inte på saken utan äter mig helt enkelt mätt.

Jag äter 1-2 måltider om dagen, på eftermiddag/kväll, normalt efter träning. Jag tycker detta är bekvämt men jag tror inte det har särskilt stor betydelse i övrigt.

Jag gillar inte att mixa saker särskilt mycket. Jag äter allt som det är. På så sätt kan kroppen enklare bedöma kvalitén på det man stoppar i sig. Den bästa märgen sitter i smalbenet på köttdjuret och är väldigt mjuk, oljig och mättande.

I Sverige köper jag köttet i vanlig affär ja. I Nya Zealand så handlar jag dock från mer specialiserade butiker som styckar allt själva. Jag kommer att börja köpa direkt från en köttbonde om allt vill sig väl. På längre sikt så kommer jag att producera mitt kött och min mjölk helt själv.

Jag kommer att börja blogga om träningen inom kort.

De effekter jag märkt av kosten är bättre immunförsvar (så länge jag avstår tillagad kost), förbättrad hälsa i matspjälkingsapparaten samt att jag slipper bli trött och seg efter måltider.